Przepis na przepyszne churros

Dzisiaj przychodzimy do was ze sprawdzonym przepisem na przepyszne churros!1 Pewnie wielu z was zapyta - ale czym w ogóle jest to churros? To tradycyjny, tłusty wypiek hiszpański w formie długiego prętu o przekroju w kształcie gwiazdy.2 Można zrobić go na kilka sposobów między innymi korzystając z rękawa cukierniczego jak i ze specjalnej maszynki, którą możecie dorwać czasa69e721a544c0b80dda407dc7fef8.jpgmi na shumee. ;> 

Czasami, bo schodzi jak ciepłe bułeczki! Warto też dodać, że przygotowany w niej deser jest zdecydowanie bardziej dietetyczny, gdyż nie potrzeba tak ogromnej ilości tłuszczu. 

 

Potrzebne składniki to:

  • 250 ml mleka
  • 50 g masła
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 190 g mąki
  • 4 jajka
  • 500g smalcu lub oleju
  • cukier puder
  • cynamonchurros-2188869_1920.jpg

Do sosu:

  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • szczypta cynamonu
  • opcjonalnie 2 łyżeczki rumu i szczypta chili
  • 100 g czekolady ciemnej deserowej
  • 1 łyżka masła

 

Jak przygotowujemy churros?

  • Mleko należy zagotować z masłem, cukrem wanilinowym, cukrem i solą. Następnie dodajemy mąkę, zmniejszając wcześniej ogień i ucieramy drewnianą łyżką przez ok. 2 minuty do momentu powstania gładkiej i odchodzącej od brzegów garnka masy.
  • Masę przekładamy do miski i czekam aż ostygnie. Wbijamy do niej po jednym jajku i miksujemym, aż do połączenia się składników w gładkie, jednolite ciasto.
  • Następnie przekładamy wszystko do rękawa cukierniczego wcześniej rozgrzewając tłuszcz w garnku (ok. 180 stopni C i pilnujemy by ta temperatura nie wzrosła). Masę wyciskamy na ok. 8 - 10 cm kawałki ciasta bezpośrednio do tłuszczu. 
  • Ciasto smażymy po około 2 minuty z każdej strony na złoty kolor. Po przestudzeniu churros można posypać cukrem pudrem z cynamonem, ale oczywiście według uznania.:)

Chorros idealnie smakuje w połączeniu z czekoladą. Może być to nutella, ale możemy też spróbować przygotować własny czekoladowy sos. wystarczy, że śmietankę zagotujemy z cynamonem, rumem i chili, a po odstawieniu z ognia dodamy do tego masło i połamaną na kosteczki czekoladę mieszając aż do rozpuszczenia! To tyle!

Mamy nadzieję, że narobiliśmy wam choć trochę smaka na ten hiszpański deser i właśnie pędzicie do sklepu po składniki! Koniecznie dajcie znać jak wyszło. :)

 

_____________________________________________________

(1) https://www.kwestiasmaku.com/przepis/churros

(2) https://pl.wikipedia.org/wiki/Churro