Fondue - prosta przyjemność

Czy kiedykolwiek mieliście ochotę na fondue – tradycyjną szwajcarską potrawę z roztopionym serem w roli głównej? Założę się, że tak. No bo kto nie lubi smaku pysznego, ciepłego, żółtego sera? Jednak, żeby przyrządzić dobre fondue nie wystarczy po prostu wrzucić ser do kociołka, podgrzać i wcinać. Fondue trzeba przygotować według przepisu, żeby było smaczne i miało odpowiednią konsystencję.

Poniższy przepis potraktujcie jako wyjściowy do własnych eksperymentów, albowiem daniu temu jak i każdemu innemu można nadać osobisty charakter w zależności od upodobań.

Przygotowania

Zaopatrz się w kociołek do fondue. Polecamy na przykład ten:

zestaw do fondue

żeliwny zestaw do fondue dla 6 osób znajdziesz na shumee.pl

 

Wyjmij ser z lodówki, co najmniej na pół godziny przed przyrządzaniem dania. Musi się ogrzać co najmniej do temperatury pokojowej.

Przygotuj składniki (dla dwóch osób):

 

- 100g sera typu gruyere

- 100g sera typu ementaler

- ok. pół szklanki białego, wytrawnego wina

- ząbek czosnku

- ok. ¼ szklanki śmietanki 18% (opcjonalnie)

- 1 łyżka masła (opcjonalnie)

- pokrojony w kostkę czerstwy chleb

 

Sposób przyrządzania

Natrzyj wnętrze kociołka przepołowionym ząbkiem czosnku. Zetrzyj ser na tarce z grubymi oczkami i zacznij roztapiać. Ważne – nie robimy tego bezpośrednio na palniku kociołka, ale na zwykłej kuchence. Od Was zależy czy roztopicie ser w zwykłym rondelku i przelejecie masę do kociołka czy zrobicie to od razu w kociołku. Następnie, po roztopieniu się sera, dodajemy powoli wino. Pamiętajcie o mieszaniu! Powinna powstać gładka masa, bez grudek. Gdy składniki się połączą, na sam koniec możemy dodać łyżkę masła.

Po przygotowaniu masy fondue na kuchence, przenosimy kociołek na palnik. Danie gotowe! Teraz pozostaje jedynie wziąć w garść szpikulce, nadziać chleb i maczać w pysznym serowym sosie.

 

Czekoladowe fondue

Oprócz klasycznej – serowej odmiany fondue coraz większą popularność zyskuje czekoladowa wersja.

Przygotowanie jej jest jeszcze prostsze. Gotujemy w kociołku ¾ szklanki słodkiej śmietanki 18%. Po zagotowaniu zdejmujemy ją z ognia i dodajemy dwie tabliczki czekolady (do wyboru – mleczna lub deserowa). Czekamy aż się rozpuszczą jednocześnie cały czas mieszając. Możemy dodać ciutkę rumu. Wstawiamy na palnik kociołka i zaczynamy konsumpcję. W przypadku czekoladowego fondue zamiast chleba proponujemy użyć owoców.

Fondue to danie proste i bardzo smaczne. Mnogość odmian sera, proporcji i dodatków, które możemy użyć sprawia, że za każdym razem może smakować inaczej. Nawet słodka wersja daje niemałe pole do popisu i będzie przyjemną odskocznią w jesienno-zimowe wieczory.